KIRIK DİŞ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Diş Kırılmalarında Neler Yapılması Gerekir?
Diş kırıkları, fark edilmeyecek kadar küçük olabilir ama gözle görünür kadar da büyük olabilir. Diş kırıkları büyük de olsa küçük de olsa acilen bir diş hekimine gitmelisiniz.
Eğer dişte oluşan kırık dişin kök taraflarına doğru ilerlediyse kırık olan kısım çıkartılır ve o kırık dokuya ayrı olarak tedavi uygulanır. Arka kırık diş tedavisi ve kırık ön diş tedavisi arasında pek bir fark yoktur ve ne yapılacağına hekiminiz karar vermelidir. Kırık, pulpa kısmına kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi yapılır. Kırık parçası ise kron kaplama kullanılarak tedavi edilir. Eğer kırık köke kadar ulaşmışsa maalesef kırık diş çekimi ihtimali artar. Bu durumların diş çekiminin engellenebilmesi için olabildiğince çabuk bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım. Gelindikten sonra hekiminizin, dişin durumuna göre tedavi planlaması yapar ve tedaviye başlanılır. Her işte olduğu gibi zaman burada da çok önemli bir yeri var.
Kırık Dişlerde Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Dişlerimiz, bizim için oldukça büyük bir yere ve öneme sahiptir. O yüzden bakımına dikkat etmemiz lazım, her gün en az 2 defa fırçalamalıyız. Dişlerimiz kırıksa; diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden diş doktoruna gitmemiz gerekir, dişimize ellerimizle temas etmememiz gerekir ama temizlememiz gerekirse temiz bir pamuk aracılığıyla temizleyebiliriz ve doktora gittiğimizde dişin nasıl kırıldığını doktora anlatmalıyız.
Diş Kırılmalarında Dişin Yerinden Oynaması
Eğer ki dişiniz yerinden oynuyorsa, kök kısmından kırılmış ve kemiğe hasar bırakmış olabilir. Sorunu tam olarak anlayabilmek için bir diş hekimine başvurmalısınız. Muayene ile beraber radyografik muayenelerin de yapılması lazımdır. Bu sırada ağızınızı çok fazla hareket ettirmemelisiniz ve olabildiğince kırk olan dişlerinizi çıkarmamaya çalışın.
Yerinden Oynayan Dişlere Tedavi Uygulanıyor Mu?
Bu tip vakalarda, dişin ne kadar oynadığını öğrenmek ilk yapılan şeydir. Oynayan dişlerin nedeni kırılma ya da kemik kaynaklı olabilir. Dokuların durumu, bu vakalarda oldukça önemlidir. Dişin yan kısımlara doğru kayması, dikey olarak kaymasından tedavi olarak daha olumlu yönden etkileyebilir. Ne yapılacağına hekiminizin karar vermesi daha doğru olur.