fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

İMPLANT ÖNCESİ BİLMEMİZ GEREKENLER


İmplant
, eksik dişlerin veya ağızda hiç diş bulunmama tedavisinde kullanılan ana kemiğin içine yerleştirilen vidalardır. Vidalar, titanyumdan yapılan sağlam bir madde olup üzeri de diş protezidir. Titanyumu vücut kendinden bir parça olarak gördüğü için bu madde kullanılır.

İmplant tedavisinin amacı hastaların çiğneme fonksiyonlarını ve estetik görünümünü geri getirmektir. Günümüzde uygulanan protezlere ve köprülere yönelik oldukça etkili bir alternatif uygulamadır. Bununla birlikte tüm tedavilerde olduğu gibi implant öncesi ve sonrası yapılması ve dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar;

1.HEKİM DENEYİMİ VE KLİNİK

İmplant tedavisi her ne kadar 15 dakikalık bir işlem gibi görünse de ciddi bir cerrahi operasyondur. Bu yüzden işlemi yapacak olan hekimin tecrübe yeterliliği, gerektiğinde hastalara bilgi vermek amacıyla gösterdiği sertifikaları dahi önem taşımaktadır. Bununla birlikte kliniğin ortamı, hijyen görünümü, malzemelerin steril olmasına dikkat edilmelidir. Bunun dışında hekimin muhakkak işlem öncesi klinik ve radyolojik muayenelerini tamamlaması gerekir.

2.İMPLANT ÖNCESİ DİŞ ÇEKİMİ

Yaygın diş kayıpları genellikle diş eti sorunları ile başlayıp enfeksiyonla ilerleyerek kemik dokusunu etkiler. Geç kalınan tedavi başlangıçlarıyla diş kurtulamaz ve çekim yapılmak zorunda kalınır. İmplant öncesi diş çekimi en az implant yerleştirilmesi kadar önemlidir. Diş çekimi ve implant yerleştirilme süresi hastaya göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 1 dakika ile 6 ay arasında değişmektedir. Diş, hekimler tarafından çekilir. Diş bir enfeksiyondan dolayı çekilmişse en azından 15 gün hem diş etinin iyileşmesi hem de antibiyotiklerle enfeksiyonun temizlenmesi sağlanır ve tedaviye devam edilir.

 

3.KEMİK YAPISI TESPİTİ

İmplant uygulamasının en önemli aşaması kemik yapısı tespitidir. Dişler çekilir çekilmez dişte kemik kaybı oluşur. İmplant vidaları belirli kalınlık ve genişliğe sahip oldukları için o bölgede bu vidayı kabul edecek çene kemiği yüksekliği ve genişliği olmalıdır. Kemik kaybı yaşanmadıysa ve hasta tedaviye artık uygunsa implant tedavisine başlanabilir.

4.İMPLANT ÖNCESİ GEÇİCİ DİŞ

Diş çektirmek zorunda kalan veya diş çekimi önerilen bütün hastalarda estetik görünüm ve aylar boyunca dişsiz kalacağım korkusu yaşanmaktadır. Bu yüzden en çok merak ettikleri konunun başında diş çekiminden sonra geçici diş protezi uygulanıp uygulanmama meselesidir. İmplant öncesi geçici dişler, dişin çekildiği bölge özellikle ön estetik bölgeyse ve implantlar için aylar beklenecekse dişe uygulanan protezlerdir. Bu protezler her ne kadar görüntü olarak gerçek diş görünümünde olsalar da esnek yapıda oldukları için sağlam değillerdir. Kenarlarının kürdan, ip gibi maddelerle zorlanmaması, üzerine yapışkan ve sert madde uygulanmaması gerekir. Aksi takdirde yerinden çıkma veya kırılmalar yaşanabilir. Ayrıca protezin bakımı da tıpkı normal dişler gibi yapılmalıdır.

5.İMPLANT ÖNCESİ KEMİK TOZU UYGULAMASI

İmplant öncesi kemik tozu uygulaması, kemik incelmesinin önüne geçmek ve kemik kalitesini artırmak için kullanılan bir yöntemdir. Üst çene arka bölge sinüs dediğimiz kısımlarda yeteri kadar kemik yapısı bulunmamaktadır. Bu bölgeleri güçlendirmek için bazen kişinin kendi ağız boşluklarından kemik tozları alınır. Çoğu kez de hazır kemik tozları kullanılır. Kemik tozu kullanımından sonra hastalar 4-5 ay kadar kaynaşma adına bekletilip implantlar uygulanır. Bazı durumlarda sinüs bölgesine yakın kemik çok yetersiz değilse kemik tozu ile implant uygulaması aynı anda yapılabilir.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon