fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Gömülü Diş Tedavisi Hakkında Her Şey

Gömülü diş nedir? Gömülü dişler ne zaman çekilmelidir? Gömülü dişler nasıl çekilir?

Gelişimini tamamlayamamış, diş eti ve kemik altında kalan dişler gömülü diş şeklinde adlandırılır. 20’lik dişler, köpek dişler ve küçük azı dişler kemiklerin ya da diş etinin altında kalarak gömülü bir diş olabilir. Ortodontik tedavi ile müdahale edilemeyecek olan her gömülü ve yarı gömülü diş, çene cerrahları tarafından çekilmelidir.

Gömülü Dişler Ne Zaman Çekilmelidir?

20 yaş dişleri olarak adlandırılan ve ağızda en sonda bulunan dişler, konumları neticesinde fırçalanması ve hijyeninin sağlanması en zor olan dişlerdir. Çürümeye bir hayli yatkın olan bu dişler, ağız kokusu gibi çeşitli hijyenik problemlere neden olabilir. 20 yaş diş belirtilerine şunlar örnek verilebilir:

  • Şiddetli diş ağrıları
  • Diş etlerinde kanamalar, şişlikler, kırmızılıklar
  • Kötü ağız kokusu
  • Baş ağrıları
  • Çene çevresindeki şişlikler

Çeşitli enfeksiyonlara yol açabilen 20 yaş dişleri, çene darlığı gibi anatomik nedenler neticesinde bazen çıkamaz ve diş etinin altında kalır. 20’lik gömülü dişin etrafında lokal şişlikler, kızarıklık, yutkunma sırasında duyulan ve boyunda hissedilen şiddetli ağrılar söz konusu olabilmektedir. 20 yaş dişlerinin neden olduğu bir diğer problem, dişlerde çarpıklık oluşturmasıdır. Eğriliğe sebebiyet veren 20 yaş dişleri, komşu dişlere de baskı uygulayarak çürümelere ve şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu durumda 20 yaş dişlerinin ortodontik tedavi kapsamında çekilmesine karar verilebilir. Bu süreç, lokal anestezi uygulaması ile yapılır.

Gömülü Dişler Nasıl Çekilir?

Gömülü diş çekimi işleminde birçok farklı durum bulunur ve bu farklı senaryolar, farklı tedavi süreçlerini gerektirir. Diğer dişlerin etkileme durumu, gömülü dişin kemik içerisindeki giriş seviyesi, anatomik olarak dişin sahip olduğu şekil bozuklukları gibi etkenler dikkate alınır. Bunlara ek olarak dişin çevresindeki dokuda meydana gelebilecek hasarlar göz önünde bulundurulur, buna göre lokal anestezi uygulanması düşünülebilir.

Buna alternatif bir yöntem olarak diş çekiminin uyku halinde yapılması da olasıdır. Akut enfeksiyon durumunun görülmemesi ve ilerleyen yaşlara kıyasla iyileşme sürecinin daha hızlı olması nedeniyle gömülü dişlerin alınması, daha çok genç yaşlarda tercih edilir.

Eğer gömülü dişlerinizden kurtulmak istiyorsanız Klinik Akademi Diş Kliniği size ihtiyacınız olan hizmeti verebilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon