fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Doğum Kontrolü ve Ağız Sağlığı: Kadınların Bilmesi Gerekenler

Ağız ve diş sağlığının korunması, hayat boyu devam etmesi gereken birtakım alışkanlıkları kapsar. Doğru, düzenli, yeterli ve etkili ağız bakım alışkanlıkları ile bunu büyük oranda sağlamış olursunuz. Ancak özellikle kadınların hayatlarında bazı dönemlerde ağız ve diş bakımlarına ekstra özen göstermeleri gerekir. Bunların başında ergenlik, gebelik ve menopoz gelir. Hormonal değişimlerin tavan yaptığı bu dönemlerde diş ve diş etlerinde iltihaplanma, çürüme, hassasiyet, tartar, kemik erimesi, ağız kuruluğu gibi şikayetler yoğunlaşabilir. Dolayısıyla söz konusu dönemlerde ağız ve diş bakımına ekstra özen göstermek önemlidir. Düzenli hekim kontrolleriyle gerekli tavsiyeler alınabilir, ihtiyaç duyulan tedavi ve yönlendirmeler yapılabilir.

Kadınlara özel söz konusu dönemlerin hepsinin temelinde önemli hormonal değişimler vardır. Dolayısıyla burada ağız ve diş sağlığıyla ilgili, üzerinde düşünülmesi gereken durum hormonal değişimdir. Peki doğal olmayan yollarla gerçekleşen hormonal değişiklikler ağız sağlığını nasıl etkiler? Doğum kontrol uygulamalarının ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerinden söz edilebilir mi?

Doğum kontrolü ve ağız sağlığı: Hormon Bağlantısı

Doğum kontrol hapı kullanımı, içeriğinde bulunan hormonlar sebebiyle aslında gebelik dönemine benzer etkilerin ortaya çıkmasına sebep olur. Özellikle uzun süreli kullanımlarda diş etlerinde iltihaplanma, kızarıklık, şişlik ve kanama gibi durumlar gözlenebilir. Yapılan araştırmalar vücuttaki artan progesteron ve östrojen oranının artan iltihaplanmayla bağlantılı olduğunu göstermektedir. Periodontal doku bozulması, diş eti genişlemesi ve plak oluşumu gibi durumlar da beraberinde ortaya çıkabilir.

Bazı diş tedavilerinde uzman diş hekiminin yönlendirmesiyle antibiyotik kullanımı gerekebilmektedir. Ancak antibiyotiklerin etkisi doğum kontrol haplarıyla birlikte kullanıldığında azalabilmektedir. Bu nedenle doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve  yaptırmayı planladığınız diş tedavilerinde antibiyotik kullanımı söz konusu olacaksa bu bilgiyi uzman diş hekiminize mutlaka vermelisiniz.

Doğum kontrol hapları, diş çekimi sonrasında dry soket (kuru soket) olarak bilinen ağrılı bir komplikasyonun yaşanma olasılığını arttırmaktadır.

Sonuç olarak; doğum kontrol hapı kullanımının ağız ve diş sağlığı üzerinde çeşitli etkileri vardır. Bu nedenle yapılacak en doğru şey, uzman diş hekiminize danışarak, planladığınız diş tedavileri sürecinde doğum kontrol haplarının olası yan etkilerini en iyi şekilde yönetmektir. Bu sırada ağız ve diş bakım rutinlerini aksatmayarak, diş sağlığınızı ve estetik görünümü ömür boyu muhafaza edebilirsiniz.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon