fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Diş Protezi Kullanımına Yeni Başlayanlara Öneriler

Diş protezi yaptırdığınızda nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? İşte dikkat etmeniz gereken noktalar.

Protez Dişlerin Bakımı Nasıl Yapılır?

  • Eczanelerde sıkça bulunan özel diş iplerini sık sık kullanılmalıdır. Bu tarz diş ipleri takma diş temizliği için oldukça önemlidir.
  • Hareketli protezlerin temizliğinde kimyasal sıvıda bekletmek yararlı olabilir.
  • Yemek yedikten sonra çıkartılabilir protez dişler çıkartılıp su yardımıyla temizlenmelidir.
  • Yemek yedikten sonra ya da yatmadan önce dişler mutlaka temizlenmelidir.
  • Fırçalama işleminde normal diş fırçaları ya da özel diş fırçaları ile beraber özel diş macunları kullanılmalıdır.
  • Fırçalama işleminde bütün yüzeyler özenlice ve eksiksiz fırçalanmalıdır.
  • Fırçalama işleminde aşındıran tozlar kullanılmamalıdır çünkü diş yüzeyinde aşınmalar oluşabilir ve zamanla lekelenmeler oluşabilir.
  • Protez içindeki kalıcı lekeler ve protez dişler üzerinde oluşan tartarlar diş hekimi tarafından temizlenmelidir.
  • Zaman zaman protez dişlerinizi, özel protez sıvılarında bekletmeyi tercih edebilirsiniz. Kimyasal sıvıda kalan protezlerinizi dikkatlice temizledikten sonra kullanmanız gerekmektedir.
  • Protez dişler takıldıktan sonra düzenli olarak diş hekimine başvurulmalıdır.

Protez Diş Nedir?

Diş, diş eti ve çevresinin farklı etkenlere bağlı olarak hasar görülmesi ya da kaybedilmesi durumunda gerçekleşen ve kişiye özel olarak hazırlanan sonradan takılan dişlere protez diş denir. Böylece sindirim sistemimizin başlangıcı olarak kabul edilen dişlerin eksikliği kapanmış olur. Kişinin konuşmasını düzenleyen ve estetik görüntünün iyileşmesine olanak sağlayan protez dişler, kişilerin hayat kalitelerini arttırır ve günlük hayatta özgüven sıkıntısı yaşamamalarını sağlar.

Kişilere özel olarak üretilen protez dişler, kişinin ağız yapısı için mükemmel olan, rahatlıkla kullanılabilen, ağız içerisine sabitlenebilen ya da kolaylıkla çıkartılıp takılabilen yapay dişler olarak da tanımı yapılabilir. Hastanın yeni dişlere alışma süreci birkaç ay sürebilir. Bu süreçte protez kişiyi rahatsız edebilir ve gariplik hissetmesine sebep olabilir. Ağızda sürekli olarak dolgunluk ya da gevşeklik hissedilebilir fakat bu süreçler normaldir. Protez takıldıktan bir süre sonra yanak kasları ve dil proteze alışacağı için protezi tutmak için ekstra bir efor sarf etmeyeceklerdir.

Protez Diş Kimlere Yapılır?

Diş protezi kimlere yapılır?

Kısmi diş eksikliği yaşayanlara ve bütün dişlerini kaybetmiş kişilere protez diş tedavi çeşidi uygulanabilmektedir. Dişlerde konum bozukluğu yaşayan kişilere ek olarak zamanla fiziksel ve kimyasal açıdan bozulmuş dişlere sahip bireylere bu tedavi yöntemi uygulanabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon