fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Diş Etinin Çekilmesindeki Nedenler Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının başında gelen periodontitis, yani diş eti çekilmesi; dişi çevreleyen yumuşak dokuya ciddi zararlar veren bir tür diş eti enfeksiyonu olarak tanımlanabilir. Diş eti çekilmesinin belirtileri arasında şunlar yer alır:

  • Diş etinde şişlik
  • Kırmızı ya da morumsu diş etleri
  • Çiğneme esnasında ağrı
  • Kötü koku
  • Diş etinde kanama
  • Diş etinde hassasiyet
  • Diş ve diş etlerinde yeni görülen boşluklar
  • Dişlerin normalden uzun görünmesi

Genellikle yukarıda sıralanan betlilerle kendini gösteren diş eti çekilmesi zamanında tedavi edilmediğinde diş kaybı başta olmak üzere, çeşitli dolaşım sistemi hastalıklarına, solunum sıkıntısına, koroner arter hastalığına kadar varabilen çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Diş çekilmesi nedenleri birbirinden farklı olabilmekle birlikte plak ve tartar söz konusu nedenlerin başında gelmektedir. Bunun dışında diş etini etkileyen bazı ilaçların uzun süreli kullanımı, C vitamini eksikliği, yetersiz ve yanlış beslenme, diyabet, gebeliğe yahut menopoza bağlı hormonal değişimler, obezite, sigara kullanımı gibi pek çok rahatsızlık kişide diş eti çekilmesini tetikleyen faktörler arasında yer alır.

Diş eti çekilmesini önleyici tedbirlerin başında düzenli ve etkili ağız ve diş bakımı gelmektedir. Günde en az iki kere fırçalama ve düzeli diş ipi kullanımı ile diş çevresinde periodontal hastalıklara sebep olan bakterilerin oluşumu engellenir. Düzenli diş hekimi kontrolleri de diş eti çekilmesinin ortaya çıkma ihtimalini en aza indirmeye yardımcı olur.

Diş eti çekilmesinin klinik tedavisi uzman bir diş hekimi tarafından gerçekleştirilir. Tedavinin amacı diş etrafındaki ceplerin tam manasıyla temizlenmesini sağlamaktır. Bu amaçla tartar ve bakteriler diş yüzeyinden ve çevresinden uzaklaştırılır. Tedavi sırasında enfeksiyon kontrolüne yardımcı olsun diye antibiyotik kullanımı da devreye sokulabilir. Diş eti çekilmesi probleminin çok ilerlediği vakalarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Diş eti çekilmesine iyi gelen doğal yöntemler de vardır. Bu yöntemlerin başında gargara yapmak gelir. Kristal tuz, çay ağacı ve karbonat gibi maddeler suyla karıştırılarak gargara elde edilir ve hazırlanan karışımla düzenli olarak gargara yapılır.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon