Diş Eti Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Diş eti kanaması neden meydana gelir? Diş eti kanamalarının nedenleri nelerdir ve nasıl tedavi edilir?
Diş etleri farklı nedenlere bağlı olarak kanayabilir. Sert bir diş fırçası kullanmak, diş ipinin yanlış kullanımı, vitamin eksikliği veya çeşitli rahatsızlıklar da diş eti kanamalarına neden olabilir.
Diş eti kanamaları, yanlış veya doğru yapılmayan diş temizliği ile de ilgili olabilir. Dişlerimizi düzenli ve zamanında fırçalamadığımızda dişlerimizde ve diş etlerinde diş plakları birikmeye başlar. Bu diş plakları zamanla diş taşına dönüşerek diş etine zarar verebilir, diş eti rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına da neden olabilir.
Diş eti kanamaları diş plakları ve diş taşları ile ilgili ise zamanında önlem alınmadığında diş kaybına sebep olabilecek bir sorundur. Bu nedenle diş eti kanamaları vücudumuzun bir uyarı olarak algılanmalı ve dikkate alınmalıdır. Özellikle diş eti kanaması sık sık görüşmeye başlamışsa mutlaka bir diş hekimi ile görüşmekte yarar vardır.
Diş Eti Kanaması ve Nedenleri
Diş eti kanamaları ilk olarak diş fırçaladığımızda fark edilir. Eğer diş eti kanamasına,
- Dişlerde soğuk ve sıcağa karşı hassasiyet,
- Diş etlerinin renginde koyulaşma,
- Diş etlerinde şişlikler,
- Çiğnerken dişte ağrı
meydana geliyorsa, diş eti kanaması diş iltihabı ile de ilgili olabilir. Diş eti kanamalarının nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Diş eti iltihabı
- Kullanılan kan sulandırıcılar
- Sık sık değiştirilen ağız bakım ürünleri
- Hormonal değişimler
- Ağız bakımına gereken önemin verilmemesi ve diş plaklarında artış
- Sağlıksız beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri
- Stres
- Sigara kullanımı
Diş Eti Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?
Diş eti kanamalarının en basit tedavisi dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve ağız bakımına önem verilmesidir. Diş ipi kullanmak ve belirli aralıklarla diş doktoruna kontrole gitmek, mevcut ve olası rahatsızlıkları önlemek için yeterlidir.
Diş eti bakteriyel enfeksiyonlarla ilgili ise, antiseptik gargaraların kullanılması yararlı olabilir.
Ancak diş eti kanamaları çiğnemeyi zorlaştıracak seviyelere gelmişse,
- İlaç tedavisi
- Kişiye özel diş macunu
- Gargara ve
- Gerektiğinde ağrı kesici
kullanımı da gerekebilir.
Diş eti kanamaları ileri seviyelerde diş kayıplarına sebep olabilecek rahatsızlıkların habercisi de olabileceği için zaman kaybetmeden bir diş hekimine kontrol ettirmek, doğru tedavinin uygulanması açısından önemlidir. Kartal Diş Klinik Akademi Kartal Ağız ve Diş Kliniği ve Kartal Dişçi diş hekimlerimiz tedavi konusunda gereken önemi göstereceklerdir.