fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Diş Eti Büyümesinin Nedenleri Nelerdir?

Günümüzde diş eti büyümesi problemi, pek çok farklı sebebe bağlı olarak ve her yaşta ortaya çıkabilmektedir. Önemli olan söz konusu probleme neden olan faktörlerin net bir biçimde ortaya konması ve bu yönde tedavi uygulanmasıdır.

Diş eti büyümesi iyice ilerlediğinde dişlerin üzerini kapatmaya başlar. Bu durum diş eti sarkması olarak da bilinir ve diş estetiğini olumsuz etkiler.

 Neticede sorunun tedavisinin ihmal edilmesi hem estetik hem de fizyolojik anlamda farklı ve daha ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Diş eti rahatsızlıkları, ilaç kullanımı, hormonal değişimler, yanlış protez ve dolgu tedavileri, diş travmaları, ağız ve diş hijyeninde eksiklik; diş eti dokusunun büyümesi sonucunu doğurabilen temel nedenler arasında yer alır.

  • Hormonal değişime bağlı diş eti büyümeleri genellikle gebelikte ve ergenlik döneminde ortay çıkar. Gebelikte ortaya çıkan büyümeleri tedavi etmek için acele etmemek gerekir. Zira bu büyümelerin büyük bir çoğunluğu gebelik durumu sona erdiğinde kendiliğinden geçer. Ergenlik döneminde görülen diş eti büyümeleri için ise ağız hijyenine dikkat etmek en temel önleyici tedbirdir. Bedensel gelişimin belirli dönemlerinde vücutta meydana gelen hormonal değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabilen diş eti büyümesi bir hastalık değildir. Bu, geçici bir durum olarak kabul edilmeli ve etkili diş bakımın yanında 6 ayda bir diş hekimi kontrolleri de ihmal edilmemelidir. Bu kontroller esnasında dişlerdeki diş taşı ve plaklar temizlenmeli, böylece büyümeyi tetikleyebilecek gerekçeler ortadan kaldırılmalıdır.
  • Bazı durumlarda dişlerin sürmesi esnasında da diş etinde kabarmalara rastlanabilir. Bu türden büyümeler sürme tamamlandığında kendiliğinden kaybolur.
  • Genetik sebeplere bağlı diş eti büyümesi vakalarına nadiren rastlanır.
  • C vitamini eksikliği de diş eti büyümesi sorununa yol açabilmektedir. Tedavi için C vitamini takviyesi esastır.
  • Diş eti hiperplazisi olarak da bilinen diş eti büyümesi, travmaya bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Burada da en iyi tedavi yöntemi etkili ağız hijyenini sağlamak olacaktır. İhtiyaç duyulan ağız ve diş bakımı sağlandıktan sonra uzman hekim gerekli görürse diş etindeki fazla dokular cerrahi yöntemler aracılığıyla çıkarılabilir.
WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon