fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Diş Ağrısı Nedir?

Dişin içinde ve çevresinde hissedilen ağrıya diş ağrısı denir. Diş eti tahrişi, küçük çaplı ve hafif ağrılara neden olabilir. Bu ağrılar, evde basit yöntemlerle geçirilebilir. Ancak daha ciddi problemler ve şiddetli ağrılarda ise bireyin müdahalesi etkisiz olur. Böyle durumlarda ise mutlaka bir diş hekimine başvurulmalıdır.

Dişin içinde damar, sinirler, dokulardan oluşan ve yumuşak olan pulpa bulunur. Pulpa sinirleri oldukça hassastır. Bu sinirlerin tahrip olması ve hasar alması, şiddetli ağrılara ve apseye neden olur.

Diş ağrılarının ölümcül olmamalarına karşın tedavi edilmemiş enfeksiyonlar, vücudun çeşitli bölgelerine dağılabilir. Enfeksiyonun dağılması, hayati tehlikelere neden olabilir.

Diş Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Uyutmayan diş ağrısı:

-Diş çürükleri,

-Dişteki bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu diş apsesi,

-Dişteki kırıklar ve çatlaklar,

-Diş dolgularındaki hasarlar,

-Dişlerin zamanla yanlış alışkanlıklar neticesinde yıpranması,

-Diş eti enfeksiyonları,

-Yirmilik dişler gibi sebeplerden kaynaklanabilir.

Diş Ağrısı Nasıl Geçer?

Dişin içinden kaynaklanan ağrıların aksine dişin etrafından kaynaklanan ağrılar kendiliğinden geçebilir. Diş etindeki kızarıklık ve tahriş, birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir.

Eğer diş ağrısı sürekli artıyorsa evde yapılabilen çözümler yeterli olmaz. Böyle durumlarda en kısa sürede bir diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekimi; muayene sırasında hastanın ağzını, dişlerini, dilini, diş etlerini, boynunu, sinüslerini, çenesini, kulaklarını, burnunu ve boğazın kontrol eder. Diş ağrısının nedeni tespit edilmek üzere röntgen çekilmesi de olasıdır.

Dişteki enfeksiyonların doğru tanısı ve tedavisi, enfeksiyonun yüze ve vücudun geri kalanına yayılmasını önler. Uyutmayan diş ağrısı, son derece rahatsızlık verebilir. Ancak tedavi edilebilir. Diş hekimi ağrıyı azaltabilir ve enfeksiyonun vücuda dağılmasına engel olur.

Diş ağrısının tedavisi, ağrının nedenine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer çürükler ağrıya neden oluyorsa diş çekilir veya çürük bölge temizlenir. Eğer diş sinirin bir enfeksiyonu ağrıya neden olmuşsa kanal tedavisi uygulanır. Eğer çenede şişkinlik veya ateş varsa diş doktoru bir antibiyotik yazabilir.  Ağızda kalan yiyecek parçaları da diş etinin altına yapışarak enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu durumda derin bir temizlik veya diş eti tedavisi uygulanır.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon