fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Diliniz Size Sağlığınız Hakkında Bilgi Veriyor!

Vücudunuzdaki pek çok organ gibi diliniz de sağlığınızla ilgili önemli sinyaller verir. Vücudunuzdaki çeşitli vitamin ve mineral eksikliklerinden tiroit hormonuyla ilgili problemlere, bağışıklık sorunlarına kadar pek çok rahatsızlığın izini diliniz üzerinden sürebilirsiniz.

  • Soluk renkli ve pürüzsüz bir dil görünümü vücudunuzdaki B12 vitamini ve aynı zamanda demir eksikliğine işaret ediyor olabilir.
  • Vücudunuzda tiroit hormonu yetersiz salgılandığında enerji düşüklüğü ve metabolizma yavaşlığı ile birlikte dilde şişme de meydana gelebilir. Yani eğer diliniz gözünüze normalden daha büyük geliyorsa bunun sebebi hipotiroidi rahatsızlığı olabilir.
  • Dildeki derin çatlaklar doğuştan gelen otoimün bozukluğuna işaret ediyor olabilir.
  • Dildeki beyazlamaların altında ise mantar enfeksiyonu yatıyor olabilir.
  • Dilde sık sık aft çıkması beslenme bozukluklarının ya da bağışıklık sistemi zayıflığının belirtisi olarak karşınıza çıkabilir.

Tüm bunların yanında eğer dilinizin doğal pembeliğini kaybettiğini, sarımsı ya da siyahımsı bir renge büründüğünü gözlemliyorsanız muhtemelen ağız ve diş bakımı ile ilgili bir sıkıntı var demektir. Normalde pembemsi ve homojen bir renge sahip olması beklenen dilde olan renklenmelerin nedenleri genellikle hijyen eksikliğine işaret eder. Ancak bu durum çoğunlukla geçicidir ve ciddi bir rahatsızlığın habercisi değildir.

Dil sararmasının nedenleri arasında ağız içinde ve dil üzerinde bakteri birikimi, sigara kullanımı, ağız kuruluğu, egzama, sarılık, gastrolojiyle ilgili problemler ve dilde renk değişimine yol açabilen bazı ilaçların kullanımı sayılabilir

Dil sararması genellikle herhangi bir klinik tedaviye ihtiyaç duyulmadan, düzenli ve detaylı bir ağız sağlığı bakımı ile giderilebilir. Bunun için; günde en az iki kere dişleri ve dişlerle birlikte dili fırçalamak, düzenli ağız gargarası yapmak, dil bakımı için özel olarak geliştirilen ürünlerden yararlanarak dili, üzerindeki kalıntılardan bütünüyle arındırmak, sigara ve tütün ürünlerinden uzak durmak, kafein içeriği yüksek kahve gibi içeceklerden ve aynı zamanda şeker oranı yüksek ve asitli içeceklerden uzak durmak, bol su içmek önerilir. Ağız hijyenini daima maksimum seviyede tutarak; ağız, diş ve dil bakım rutinlerinde titiz, ayrıntıcı ve özenli davranarak dildeki renklenmelerin önüne geçmek mümkündür.  

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon