Dijital Eklem Splinti
Splint kullanımı çene bölgesi rahatsızlıklarında sıkça kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yumuşak yapısı münasebetiyle dişlerin arasında kullanılmasında herhangi bir sorun yaşanmayan splint farklı modellere de sahiptir. Dişler arasında sıkıştırılarak kullanılan bu form çenenin olması gerektiği pozisyonda kalmasını sağlar. Bu form sayesinde zamanla doğru pozisyonuna ulaşan çene sahip olduğu ağrı ve sorunlardan da kurtulmuş olur.
Splint Nedir?
Splint; alt veyahut üst çeneye uygulanabilen, şeffaf, dişlerin aralarında durabilen, takılıp çıkartılabilen bir aparey olarak tanımlanabilir. Doğru olmayan kapanmaya alışan alt çenenin doğru ve sağlıklı bir şekilde kapanmasını öğrenmesinin, kas dokuların rahatlamasını ve çene, çene kemiği kısımlarının sağlıklı, doğru ve sorunsuz işlevini yürütmesini sağlar. Yapılan hekim kontrolünden sonra uygulanacak tedaviye göre sadece yatarken ya da yirmi dört saat boyunca kullanılması önerilebilir.
Splint Tedavisi Ne İşe Yarar?
Splint, diş plaklarının birbirlerine karşı olan yakın temaslarına mâni olur. Bu mâni olmayla birlikte alt çenenin serbest, rahat ve sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak sağlar. Doğru ve olması gerektiği gibi çalışmaya başlayan çene ve bağlantılı kas grupları, çenede bulunan eklemin doğru hareket etmesini, kaslarda ve eklemlerde meydana gelen ağrıların ortadan kalkmasını ve sonrasında ortodontik tedavi uygulanması gerekiyorsa, doğru tespit ve teşhis konulmasını ve tedavi sürecinin tam doğrulukla yürütülmesini sağlar.
Splint Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bu tür tespit teşhis ve tedaviler muhakkak ki uzman diş hekimleri tarafından yapılmalı veyahut nezaret edilmesi sağlanmalıdır. Zira bu süreçlerden herhangi birinde uygulanan yanlış süreç yönetimi, telafisi mümkün olamayacak hasarlar sebebiyet verebilir. Diş hekiminin tavsiye ve önerilerine mutlaka kulak verilmelidir.
Eklem rahatsızlıklarında tercih edilen eklem splinti tedavisinin kullanım süresi mevcut hastalığın durumuna, özelliğine ve seyrine göre değişiklik gösterebilir. İlk aşamada röntgen çekimi yapılarak durum tespiti yapılır. Diş hekiminin uygulayacağı tedavi doğrultusunda gün içerisinde belirli saatlerde ya da bütün gün kullanılabilir. Gelişim sürecini takip etmek adına kontrol yapılmakla beraber splint kullanım süresi ortalama 3 ile 6 saat arasında olabilir.
Çene Eklem Hastalıklarına Sebep Olan Etmenler Nelerdir?
Ana neden olarak iltihaplanma gösterilebilir. Kaslardaki yaralanmalar sebebiyle meydana gelen iltihap çene ekleminde bozulmalara sebebiyet vermektedir. Yüzde şişme çeneden normal olmayana sesler gelmesi gibi sonuçları doğurabilecek olan çene eklemi iltihaplanması kimi zamanda migren tarzı bağ ağrılarına neden olabilmektedir. Bu iltihaplanma sebepleri kişiden kişiye değişiklik arz ediyor olmakla birlikte belli başlı sebepleri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Duruş bozukluklarının uzun süreli hale gelmesi,
- Gün içinde yaşanan stres sebebiyle çene kaslarında ve dişlerde sıkma/kasılma durumu,
- Kaza sebebiyle diş bölgesinin yanlış durumdayken çok sert darbeye maruz kalması,
- Diş tellerinin kimi zaman yapmış olduğu bası,
- Sakız çiğneme alışkanlığının sıkça olması.