Dental Fobi Nedir? Sebepleri Nelerdir?
Dental Fobi Nedir?
Dental fobi, diş hekimi veya diş tedavileri korkusudur. Diş veya dişçi noktasında olumsuz bir durum olacağına dair endişe duymaktır. Genellikle önceki zamana ait olumsuz diş hekimi deneyimi olanların yaşadığı bir durumdur.
Dental Fobi Sebepleri Nelerdir?
Dental fobi noktasında birçok neden mevcuttur. Bunların başında gelenler:
- Diş ağrısı şiddeti
- Küçük yaşlarda dişçiden korkutulmak
- Çevreden aktarılan olumsuz tecrübeler
- Diş hekiminin ilgisiz davranması
- Önceki dönemlerde anestezi etkilerinin az olması
- Kontrolünü kaybetme korkusu
- İğne korkusu
- Utanma ve kişisel alan ihlalidir.
Dental Fobi Belirtileri Nelerdir?
Diş ve dişçi ile ilgili endişe hali olan dental fobinin en büyük belirtisi diş rahatsızlığı çekildiği halde tedaviyi sürekli ertelemektir. Bunun haricinde ise şu belirtiler hissedilmektedir:
- Korku
- Stres
- İşlem sırasında gözleri sıkı sıkı kapatma
- İşlem anında doktorun kolunu tutmak
- Nefes almada güçlük
Dental fobi yaşayanlar diş hekimine gitmekten ve o koltuğa oturmaktan korkarlar. Tedaviden çekindikleri için diş hekimine gitmeyi devamlı ertelerler. Ertelenen tedavi neticesinde işlem görmesi gereken rahatsızlık giderek büyür. Belki tek seansla halledilebilecek rahatsızlık ihmal durumunda 2-3 seansa çıkabilir. Bu durum hasta açısından daha zor bir hal alabilir.
Dental Fobisi Olanlara Karşı Yaklaşımlar
Oldukça ciddi ve yaygın bir rahatsızlık olan dental fobi, kişinin sağlığından sosyal hayatına kadar durumunu etkilemektedir. Bu korkuyu yenmek için birçok alternatif çözümler düşünülebilir.
Öncelikle diş ağrısını azaltmak, tüm rahatsızlıkları en aza indirgemek ve neticesinde diş hekimine gitme durumunu ortadan kaldırmak için diş bakımı ve diş temizliğine oldukça önem verilmelidir.
Düzenli diş bakımı ve diş temizliği yapılmalıdır. Buna rağmen yaşanan rahatsızlıklar neticesinde diş hekimine gitmek gerektiğinde güvendiğiniz uzman diş hekimleri tercih edilmelidir.
Uzman diş hekimleri, hastaya tedaviyi net anlatmalı, hastayı olumlu sonuca odaklandırmalı, hastayı işlem anında bilgilendirmeli ve anksiyeteli hastaların durumuna yönelik tedavi yöntemleri denemelidir. Örneğin; işlem esnasında dinletilen bir klasik müzik, hastanın isteğine yönelik seansları uzatma bile anksiyeteli hastayı rahatlatacaktır.
İlerleyen teknoloji ve Klinik Akademi’ nin uzman diş hekimleri sayesinde diş tedavileriniz korkudan ve stresten uzak başarılı bir şekilde sonuçlanmaktadır.