ÇÜRÜK DİŞLERİN SEBEP OLDUĞU DURUMLAR NELERDİR?
Ağızda oluşan diş çürükleri, ağız hijyeni ile ağız ve diş sağlığı öncelikli olmak üzere tüm vücutta sorunlara kaynak olmaktadır. Konu ile ilgili yapılan araştırmalar, ağızdaki çürüklerin, diş eti hastalıklarına, diş kayıplarına hatta diyabet ve kalp rahatsızlıklarına sebep olduğunu göstermektedir. Sağlıklı bir ağız ve diş sağlığı ile peşi sıra gelen sağız hijyeni, vücut genel sağlığı içinde oldukça önemli bir rol oynamaktadır.
Dişlerdeki Çürük Oluşumları Ne Tür Sorunlara Yol Açar?
Dişlerin çürümesi; kemik erimesi, bademciklerde iltihaplanma, şeker hastalığı ve sinüzit gibi birçok hastalığında önemli ölçüde kaynağı olarak görülmektedir. Bu hastalıkların yanında böbrek ve kalp yetmezliği ve ülser gibi kronik rahatsızlıklarda ağız hijyeni ile doğrudan ilgilidir.
Diş etlerinde rahatsızlıklar ve sorun yaşayan bireylerde koroner kalp damara rahatsızlıkları gözlemlenmesi durumu da son yıllarda yaygınlaşmış vakalardandır. Disiplinli ve rutin bir şekilde uygulanmayan ağız ve diş sağlığı ile diş bakımı, bağışıklık sisteminde aksaklıklara neden olduğu gibi hatta sistemik rahatsızlıklarında iyileşme sürelerini olumsuz yönde tesir altına alabilmektedir. Bağışıklık sistemindeki zayıflık kendini diş kayıpları olarak gösterebilmektedir. Diyabet rahatsızlığı olan kişilerdeki ağız hijyeni diğerlerine kıyasla daha önemli role sahiptir. Ağız ve diş sağlığında yeterli bakımı yapmayan diyabet hastalarında dönüşü pek mümkün olmayan hasarların kalması muhtemeldir.
Diş Çürüklerinin En Büyük Göstergesi: Ağız Kokusu
Yaklaşık olarak %90 oranda ağız kokusunun sebebi olarak diş çürükleri gösterilmektedir. Bu oranın yüksek olmasında etkili olan durumların başında da diş fırçalama alışkanlığının yetersiz olması ve diş ipi kullanımının ya bilinmemesi ya da yanlış bir şekilde uygulanıyor olmasıdır. Ağız kokusu rahatsızlığının tanısı ve tedavisi oldukça kolaydır. Diş hekimi muayenesiyle kolayca ve ağrısız bir şekilde tedavi teşhis süreçleri başlamaktadır. Tedavi sonrasında ağız bakımı düzenli bir şekilde yapıldığında ve rutin kontroller aksatılmadığı zaman ağız kokusu artık kâbus olmaktan çıkacaktır.
Kalp Rahatsızlıklarının Diş Çürükleriyle İlişkisi Var Mıdır?
Yapılan araştırmalar, vücuda ağız yoluyla girebilen bakterilerin damarlarda tıkanmalara ve kalp rahatsızlıklarına neden olduğu göstermektedir. Fırçalamadan ağızda kalan bakteriler kana karışırlar. Bu şekilde de çok kolay bir şekilde kalbe ulaşırlar.