Ağız ve Diş Sağlığındaki Tehdit! Stres
Çağımızın insanının stresle imtihanı büyük. Genel olarak kent yaşamı ve yoğun çalışma hayatı stresin yaygın sebepleri arasında yer alıyor. Bunun dışında kişinin iş, aile ya da sosyal hayatına dair özel meseleler de yine stresin günlük hayatı terk etmemesinin başlıca nedenleri arasında bulunuyor. Stresin neden olduğu ya da tetiklediği sağlık problemlerinin ise kapsamı oldukça geniş. Hatta stresin doğrudan veya dolaylı yollarla olumsuz anlamda etkilemediği vücut sistemi ya da organ yok gibi bir şey.
İşte, ağız ve diş sağlığı da tam olarak söz konusu stresten nasibini alanlar listesinde yer alıyor.
Stres, ağız ve diş sağlığınız için gerçek bir tehdit olma özelliği taşıyor. Yapılan klinik çalışmalar da bunu doğrular nitelikte. Özellikle diş eti rahatsızlıkları ile stres arasındaki ilişkinin güçlü olduğu savunuluyor. Örneğin stresin bir sonucu olarak kişilerin sigara ya da alkol tüketimine yönelmesi periodontal rahatsızlıkları tetikleyebiliyor. Ayrıca stresle birlikte vücuttaki kortizol hormonunda görülen yükselmenin de diş eti hastalıklarının ortaya çıkmasına vesile olduğu düşünülüyor. Yapılan araştırmalar stresli insanların genellikle ağız hijyenine daha az özen gösterdiğini ortaya koyuyor. Bu durum ise diş eti rahatsızlıklarını doğrudan tetikleyebiliyor. Hatta birebir sebebi haline gelebiliyor.
Stresin sebep olduğu en yaygın ağız ve diş sağlığı problemlerinden bir diğeri ise aft oluşumu olarak karşımıza çıkıyor. Ağzınızın içinde çıkan bu küçük yaralar sebep olduğu ağrı, sızı, acı gibi rahatsızlıklara bağlı olarak günlük hayatınızı aksatabilir. Ağız kuruluğu ve ağız kokusu da yine stres kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Bu gibi problemler ise ihmal edildiği ve tedavisi yönünde adım atılmadığı taktirde çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Stres bruksizmi de tetikler. Çeşitli sebeplere bağlı olarak ve genellikle geceleri diş sıkma ve diş gıcırdatma şeklinde kendini belli eden bruksizm rahatsızlığı stresin varlığıyla daha da artar. Yahut yine strese bağlı olarak kişi ilk kez bruksizm rahatsızlığından muzdarip hele gelir. Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlıkları ise ağız ve diş sağlığına dair pek çok problemi de beraberinde getirir. Diş sıkma rahatsızlığı dişlere olduğu kadar çevre dokulara, yani diş etine de zarar verebilir.
Özetle stres, ağız ve diş sağlığına dair aklınıza gelebilecek her türlü olumsuz durumun tetikleyicisi ya da bizzat kendisi olabiliyor.