fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Ağız kuruluğu toplumumuzda tahmininizden çok daha fazla yaygın bir problemdir. Ağız içinde nemi sağlayan şey tükürüktür. Tükürük miktarının ihtiyaç duyulan seviyede olmasının pek çok hayati fonksiyonunun yerine getirilmesindeki rolü büyüktür. Bunların başında besin sindirimi gelir. Besin sindirimini kolay ve rahat bir biçimde gerçekleştirmek için ağızdaki tükürük miktarının normal seviyede olması gerekir.

Besin sindiriminin yanında diş çürümesi ve ağız içi enfeksiyonları söz konusu olduğunda da tükürüğün önleyici etkisinden söz etmek mümkündür. Neticede  yetersiz tükürük ile ortaya çıkan ağız kuruluğu ağız ve diş sağlığı için olduğu kadar genel sağlık için de olumsuz etkileri bulunan bir problem olarak karşımıza çıkar.

Ağız kuruluğunun çok sayıda belirtisi bulunur. Kötü nefes kokusu, sürekli susama hissi, yutkunurken ve konuşurken yaşanan güçlük, boğazda kuruluk, ağızda metalik tat, yapışkanlık hissi ve yanma, ağız kuruluğu belirtileri arasında sayılabilir.

Ağız kuruluğuna yol açabilen pek çok farklı sebepten bahsetmek mümkündür. Bunlar arasında ağrı kesici, anti-depresan, çeşitli tansiyon düzenleyici ilaçlar başta olmak üzere çoklu ilaç kullanımı, radyasyon ve kemoterapi tedavileri, hormonal değişimler, AIDS, Parkinson ve diyabet gibi bazı hastalıklar ile ağızdan nefes alma alışkanlığı öne çıkar.

Ağız kuruluğu tedavisi için alternatif yollardan söz etmek mümkündür. Sorunun boyutuna ve ağız kuruluğunun ana sebebine göre farklı bir tedavi yöntemi hayata geçirilebilir. Bunun için öncelikle ağız kuruluğunun altında farklı bir hastalığın yatıp yatmadığının belirlenmesi gerekir.

Eğer ağız kuruluğunun sebebinin ilaç kullanımıyla bağlantılı olduğu düşünülüyorsa ilgili branştaki uzman hekimle görüşülmelidir. Hekimin uygun görmesi halinde söz konusu ilaç ya da ilaçların dozu düşürülebilir ya da ilaç tamamen değiştirilebilir.

Eğer ağızdan nefes alma alışkanlığına bağlı olarak ortaya çıkan bir ağız kuruluğu söz konusuysa kişi burundan nefes almaya yönlendirilmelidir. Bu konuda ihtiyaç duyulan bir tedavi varsa uzman hekim tarafından hayata geçirilebilir.

Bunun dışında ağız kuruluğunu önlemek için ağız çalkalama suyu ile düzenli gargara yapılmalı, su tüketimi arttırılmalı ve alkol, kahve, sigara gibi alışkanlıklar mümkün mertebe azaltılmalı ya da mümkünse tamamen bırakılmalıdır.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon