fbpx

Yavuz Selim Cad. 15-A Soğanlık / Kartal

20’LİK DİŞLER HANGİ DURUMLARDA ÇEKİLMELİDİR?

Birçok 20 yaş dişi ağızda yeterli boşluk olmadığı için sağlıklı bir şekilde sürememektedir. Bu sürülmede yaşanan olumsuzluklar peşi sıra birçok rahatsızlığı da arkasından getirir.

Sürülemediği için bu dişler gömülü kalır ya da yarım çıkmış şekilde çene kemiği üzerinde kendine yer bulmaya çalışır. Bu pozisyonlarda çoğunlukla, kulak ağrısı, diş etrafında sızlama, ağzın açılmasında kısıtlamalar gibi durumlarla kendini gösterir. Kimi zamanda bu dişler etrafında oluşabilecek kistler dişlerin çürümesine sebebiyet verir. Bulunduğu nokta çenenin en dip bölgeleri olduğu için ulaşılmasında ve temizlenmesinde de sıkıntılar yaşanabilmekte ve bu sebeple de iltihaplanmalar muhtemel olabilmektedir.

Yerini tam alamayan bu dişler muhakkak sorunlu sıkıntılı olur, kişiye ağrılar yaşatır diye bir genelleme yapmak elbette doğru olmayacaktır. Antibiyotik ve gargara ile kimi zaman kontrol altına alınabilirler. Fakat çoğunlukla da ağrı, şişlik, ağız kokusu, ağızda kötü bir tat gibi şikayetler yaratacaklardır. Ama bir çene cerrahı tarafından görülmesinde fayda olacaktır.

Diş hekimi ve çene cerrahı tarafından yapılan muayene sonrasında karar verilmelidir. Çekim kararı verilebilir. Lakin dişlerin erken yaşta çekimleri daha uygun görülen bir durumdur. Sebebi ise genç yaşlarda çene kemiklerinin esneme durumları daha müsait olduğu için ilerleyen yaşlarda bu durum daha ağrılı cerrahi operasyonlara dönüşecektir. Ayrıca şişlik ve ağrılı komplikasyonlar oluşması da muhtemeldir.

Peki 20’lik Dişler Ne Zaman hangi Durumlarda Çekilmelidir?

Konu hakkında detaylı bilgi vermeden evvel şunu belirtmekte fayda vardır; 20’likdişin çekim kararı kişisel olarak verilebilecek bir durum değildir. Diş hekimi ve çene cerrahının muayene etmesi gerekmektedir.

  • Basınçlı Ağrılar Olduğunda,

20 yaş dişler sürülmeye başlayınca etrafındaki dişlere basınç uygulamaya başlarlar. Bu basınç ciddi ağrılar yaratır.

  • Ortodontik Amaçlı Olarak,

Genç yaşlarda dişlerde bulunan çapraşıklık ve dizilim bozuklukları sebebiyle yer açmak adına bu dişler çekilebilmektedir.

  • Çürük,

Sürülme esnasında temizlemede sıkıntılar yaşandığında etrafında biriken besin artıkları civar dişlerde çürüklere sebep olabilirler. Bu durumda da çekim yapılabilmektedir.

  • Kist Oluşumu Meydana Geldiğinde,

20 yaş dişleri sürülürken kimi zaman etrafında kist oluşumu meydana gelebilmektedir. Bu oluşumlar gün geçtikte büyüyerek çene kemiğinde aşınmalara sebep olabilir ve çene kemiğinin zayıflamasına yol açar. Bu durumlarda da diş çekimi planlanmaktadır.

WhatsApp icon
Whatsapp
Phone icon
Telefon